معلم شو

گوش دادن فعال چیست؟ | شنونده فعال باشیم

گوش دادن فعال

گوش دادن فعال چیست؟ | شنونده فعال باشیم

شنیدن حرف های کسی یک چیز است، اما واقعا گوش دادن به صحبت های او یک داستان کاملاً متفاوت است. با کمی تمرین، می توان یاد گرفت که چگونه شنونده بهتری باشیم. گوش دادن فعال یک هنر است. اگر شما در یک مهمانی یا جلسه ای، حرف مهمی را با دیگران به اشتراک بگذارید، اما افرادی که با آنها صحبت می کنید روی هر چیزی غیر از کلمات شما تمرکز کنند، مثلا به تلفن خود نگاه کنند یا به اطراف اتاق نگاه می کنند، شما چه احساسی پیدا می کنید؟ ممکن است با احساس نارضایتی دیگر صحبت نکنید. یا شاید بدتر، احساس دیده نشدن.

گوش دادن فعال از مهم ترین جز‌های اصلی ارتباط بین دو نفر یا بیشتر است و در صورت نبود آن، رابطه ها عمیق نخواهد شد. فرق اصلی گوش دادن فعال با شنیدن در این است که در گوش دادن فرد عمیقا با توجه زیاد صحبت های گوینده را می شنود؛ ولی در شنیدن فقط صدا دریافت می‌شود و معنای حرف های گوینده درک نمی شود.

گوش دادن فعال به طور اتفاقی انجام نمی شود بلکه برای به دست آوردن این مهارت باید تمرین کرد. معلم شو قصد دارد در این مقاله نحوه گوش دادن فعال را به خوبی توضیح دهد. اگر شما مایل هستید در گوش دادن فعال مهارت به دست آورید، همراه ما باشید.

برای تبدیل شدن به یک شنونده فعال و تقویت ارتباطات خود در تعاملات روزمره و تقویت مهارت گوش دادن فعال، چند نکته ممکن است به شما کمک کند.

10 تکنیک برای تقویت مهارت گوش دادن فعال

1- حرف های گوینده را تکرار کنید

وقتی صحبت های مهم کسی را تکرار می‌کنید، این پیام را به او می‌فرستید که شما در حال توجه به حرف های او هستید.

به عنوان مثال، “پس از اینکه جان با شما تماس گرفت، چه اتفاقی افتاد؟”

2- حرف های گوینده را خلاصه کنید

یکی دیگر از تکنیک های افزایش مهارت گوش دادن فعال خلاصه کردن است. پس از اینکه دوست شما صحبت های خود را به پایان رساند، راهی برای به هم پیوستن جزئیات پیدا کنید، سپس بخواهید مطمئن شوید آنچه شنیده اید درست است، پس گفته های او را به طور خلاصه به خودش بیان کنید.

بیشتر بدانید :   آشنایی با افسردگی فصلی

3- استفاده از مشوق ها

با توجه به یک تحقیق در سال 2018، استفاده از تشویق کننده ها می توانند به شما برای برقراری یک رابطه خوب کمک کنند.

تشویق کننده ها شامل اقداماتی مانند:

  • برقراری تماس چشمی مستقیم
  • داشتن زبان بدن باز
  • داشتن حالت چهره درگیر
  • تکان دادن سر

برخی دیگر از تشویق‌کننده‌های حداقلی شامل استفاده از چند واکنش کلامی هستند، مانند:

  • “وای.”
  • “عجب.”
  • “واقعا؟”
  • “چه جالب.”
  • “بعد چی؟”

برای افزایش مهارت گوش دادن فعال، می توانید خود را مانند یک آینه تصور کنید. به صحبت های گوینده فکر کنید و این اطمینان را به آنها بدهید که حرف های آنها برای شما مهم است.

4- به حرف های گوینده بازخورد بدهید

بهترین کار این است که برای ارائه راهنمایی، اجازه بگیرید، مانند: «من یک پیشنهاد در مورد نحوه انجام این کار دارم. آیا برای بازخورد آماده هستید؟» اگر چراغ سبز دریافت کردید، می توانید مشاهدات خود را در مورد وضعیت و نحوه برخورد با چیزی مشابه در گذشته به اشتراک بگذارید. اگر طرف مقابل می‌گوید که بازخورد شما را نمی‌خواهد، می‌توانید با تشکر از صداقتش، او را به ادامه سخنانش تشویق کنید.

5- احساسات خود را بیان کنید

یکی از راه های اینکه نشان می دهد شما مهارت گوش دادن فعال را در خود تقویت کرده اید این است که، احساسات خود را در مورد سخنان دوستتان بیان کنید.

6- اگر فرصت داشتید از گوینده سوال بپرسید

در صورت اقتضا، ممکن است با پرسیدن سؤالات کمی در حرف های گوینده عمیق تر شوید. به عنوان مثال، “اگر فردا کار را به شما پیشنهاد دهند، چه خواهید گفت؟”

7- از مکث و سکوت آگاهانه استفاده کنید

یکی از راه های گوش دادن فعال این است که بعد از اینکه کسی صحبتش را تمام کرد، سریع به او پاسخ ندهید. به جای اینکه نگران نحوه پاسخگویی خود باشید، روی صحبت های طرف مقابل تمرکز کنید. ابتدا در مورد چیزی که تازه شنیدید کمی فکر کنید سپس سعی کنید قبل از شروع یک جمله یک نفس عمیق بکشید.

بیشتر بدانید :   اهمیت خواب در چیست؟ فواید یک خواب کامل

8- در صورت نیاز تغییر مسیر دهید

اگر همه چیز به صورت تکراری پیش می رود، می توانید به آرامی فردی را که با او صحبت می کنید تغییر مسیر دهید. به عنوان مثال: «قبل از اینکه ادامه دهیم، آیا می‌توانیم یه نکته بگم؟»

9- برخی از سؤالات باز و متفکرانه می توانند گفتگو را عمیق تر کنند

جواب های این نوع سوالات فراتر از “بله” یا “نه” است، مانند :

  • چطور شد…؟
  • تو چی فکر می کنی…؟
  • چه می خواهی بگی …؟
  • به نظر شما چه کسی…؟

10- پرسیدت سوالات انعکاسی

همه ما بسته به تعصبات و فیلترهای شخصی خود، اطلاعات را به طور متفاوتی جذب می کنیم. برای جلوگیری از گاف های ارتباطی، زمانی را برای بررسی مجدد آنچه می شنوید اختصاص دهید. مانند:

  • تعجب می کنم که آیا…؟
  • درست شنیدم؟
  • آیا آن چیزی است که قصد داشتید؟
  • آیا من این را درست تفسیر می کنم؟
  • آیا درست است که بگوییم…؟

جمع بندی

در عصر حواس پرتی، گوش دادن فعال هم یک هنر و هم یک مهارت حیاتی برای یادگیری است. یک معلم هوشمند باید بتواند مهارت خوب گوش دادن را در خود پرورش دهد و این مهارت را به دانش آموزان خود نیز آموز دهد.

به عنوان یک قانون اساسی، ممکن است خود را یک آینه تصور کنید. شما می توانید تمام تلاش خود را برای تمرکز بر آنچه که شخص می گوید انجام دهید، سپس به جای تمرکز بر پاسخ خود، جزئیات و احساسات مهم را به او منعکس کنید.

ویژگی های یک شنونده خوب شامل شفقت، همدلی و صبر است. می‌توانید سؤالات باز بپرسید و از توصیه‌های ناخواسته خودداری کنید. اگر باید راهنمایی ارائه دهید، می توانید به آرامی این کار را انجام دهید.

با تمرین این تاکتیک ها، می توانید یاد بگیرید که چگونه در کمترین زمان شنونده بهتری باشید.

به مقاله ای که خواندید علاقه داشتید ؟ با دیگران به اشتراک بگذارید

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *