معلم شو

آشنایی با افسردگی فصلی

افسردگی فصلی

آشنایی با افسردگی فصلی

در این مقاله از معلم شو قصد داریم در مورد افسردگی فصلی صحبت کنیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید. با توجه به افزایش افسردگی فصلی در زمستان و امکان درگیر شدن دانش آموزان با این مشکل، یک معلم هوشمند باید اطلاعاتی در مورد این مسئله داشته باشد.

افسردگی فصلی نوعی اختلال روانی است که با تغییر فصل ها در فرد بروز می کند. افراد مبتلا در یک فصل خاص دچار حس غم و اندوه می شوند.

افسردگی فصلی یا SAD نوعی افسردگی است که با شروع یک فصل خاص در فرد ظاهر می‌شود. علائم آن شبیه افسردگی معمولی است و اغلب زنان به آن دچار می‌شوند. طبق تحقیقات ثابت شده شدت نور و دریافت آن در افسردگی ناشی از تغییر فصول به خصوص در پاییز و زمستان تاثیر دارد. افرادی که مستعد این بیماری هستند در فصولی که نور خورشید کمتر دریافت می‌شود دچار تغییر خلق و خو و ساعات خواب می‌شوند و علائم بیماری را از خود بروز می‌دهند.

علائم افسردگی فصلی

شدت علائم و شروع بروز آنها در افراد متفاوت متغیر است. برخی افراد با شروع تابستان و بهار دچار اختلال افسردگی فصلی می شوند و برخی با شروع زمستان یا پاییز علائم را بروز می‌دهند. از علائم اصلی بیماری خستگی دائمی، عدم تمرکز، بالا رفتن وزن، حس غم، اندوه و نا امیدی، عدم علاقه به حضور در جمع و تحریک پذیری بالای احساسی را می توان نام برد. مشکلات خواب مثل بی خوابی یا پرخوابی و فکر به خودکشی نیز از علائم این بیماری است.

 بررسی روشهای درمان

برای افرادی که در اثر کاهش دریافت نور خورشید به افسردگی فصلی مبتلا می شوند با کمک جعبه های نور درمانی فرایند درمان انجام می‌شود. این دستگاه نور را با طول موج های مختلف تولید کرده و مشابه نور خورشید عمل می کند. فرد بیمار روزی ۳۰ دقیقه در معرض نور درمانی قرار می‌گیرد تا سطح ترشح ملاتونین در خون به حد طبیعی برسد. زمان انجام این پروسه بلافاصله پس از بیداری از خواب در صبحگاه است. این پروسه باید به مدت یک هفته هر روز انجام شود تا اثرگذاری داشته باشد. استفاده از داروهای ضد افسردگی در صورتی که نور درمانی موثر نباشد توسط پزشک تجویز می شود.

بیشتر بدانید :   7 تا از مهم ترین نیاز های عاطفی کودکان

در کشور روسیه دانشمندان جهت نور درمانی از روش جدیدی استفاده می‌کنند. به این صورت که با طلوع صبح به کمک دستگاه شدت نور محیط را زیاد می‌کنند تا به درصد روشنایی خورشید برسد. یک روش درمانی دیگر برای اختلال افسردگی فصلی رایحه درمانی است. افراد بیمار شبها قبل از خواب می توانند در حمام از اسانس درخت صنوبر استفاده کنند و علائم بیماری خود را کنترل کنند. از سایر روش های درمانی می توان به ورزش در هوای آزاد، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، داشتن برنامه ریزی، نوشتن افکار مثبت، رفتن به تعطیلات و مصرف ویتامین دی اشاره کرد.

روش تشخیص افسردگی فصلی

در مراکز مشاوره برای تشخیص افسردگی فصلی ابتدا پزشک وضعیت جسمی بیمار را چک می کند. سپس آزمایش های تیروئید و چکاپ کامل خون تجویز می شود. به کمک پرسشنامه هایی که توسط بیمار تکمیل می شود پزشک به ارزیابی احساسات و الگوهای رفتاری او می پردازد. روانشناس بالینی به کمک تستهای DSM-5 می‌تواند افسردگی از نوع فصلی را در فرد تشخیص داده و برای او روش درمانی مناسب را تجویز نماید.

روان درمانی چگونه به رفع افسردگی فصلی کمک می کند؟

روانشناس بالینی با روش درمان رفتاری – شناختی کمک می‌کند بیمار استرس ناشی از افسردگی فصلی را مدیریت و کنترل کند. به کمک روانشناس بیمار به مقابله با افسردگی می پردازد و سعی می‌کند بیشتر در جمع باشد. برنامه‌ریزی‌ها را با علاقه انجام دهد. احساسات منفی را  فرد شناسایی کرده و به کمک روانشناس بالینی می تواند آنها را تغییر دهد.

جمع‌بندی نهایی

بیشتر بدانید :   آشنایی با اختلاف طبقاتی در ازدواج

مطالعات جدید بالینی نشان می دهد که افسردگی فصلی می‌تواند درست شبیه افسردگی معمولی باشد. تنها با این فرق که شروع این افسردگی با فصل ها هماهنگ است. بیشتر در پاییز و زمستان هنگامی که روشنایی کمتر، جنب و جوش کمتر و هوا سردتر می شود، شروع می‌شود و بعد در بهار از بهبود می یابد، اما می‌تواند هر سال در همان هنگام برگردد. اندیشمندان می گویند، اگر انسانی علائم افسردگی معمولی را که به صورت فصلی برای حداقل دو بار پشت سر هم اتفاق می افتد، تجربه کند، امکان دارد به افسردگی فصلی مبتلا شود.

 علائم امکان دارد شامل بی حالی یا پر خوری، کناره گیری از تعاملات اجتماعی، احساس ناکارآمدی یا بی چیزی و نداشتن شور و نشاط باشد.

افسردگی فصلی نوعی بیماری روانی است که خود به خود بهبود نمی‌یابد. برخی افراد مبتلا سالها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند و در نهایت به افسردگی دائمی مبتلا می‌شوند. در صورتی که احساس می‌کنید در برخی از فصول به خصوص پاییز و زمستان دچار علایم بیماری می‌شوید، می‌توانید با روانشناس های مراکز مشاوره به صورت آنلاین ارتباط بگیرید و درمان بیماری خود را شروع کنید.

به مقاله ای که خواندید علاقه داشتید ؟ با دیگران به اشتراک بگذارید

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *