تحول دیجیتالی در دنیای امروزی به وضوح قابل مشاهده می باشد بنابراین وقت آن رسیده است که در زمینه آموزش کشور نیز تجدید نظر شود. موضوع مهمی که امروزه ذهن بیشتر دانش آموزان و معلمین را به خود مشغول کرده است آینده آموزش کشور و جهان است. اگر شما نیز تمایل دارید از آینده آموزشی کشورمان مطلع شوید بهتر است تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
با پیشرفت تکنولوژی به نظر می رسد آینده آموزش جهان و کشور به صورت آموزش آنلاین باشد. این نوع سیستم آموزشی نسبت به آموزش سنتی کم هزینه و قابل دسترس تر است. در طول سال هایی که با ویروس کرونا درگیر بودیم آموزش به دانش آموزان و دانشجویان به صورت آنلاین انجام می شد و این سوال برای بیشتر والدین و دانش آموختگان پیش آمده است که بعد از اتمام بیماری کرونا برنامه سیستم آموزشی کشور و جهان چگونه خواهد شد ؟
بررسی تغییرات در آینده سیستم آموزش
به احتمال زیاد تغییرات زیر در آینده آموزشی کشور و جهان ایجاد خواهد شد :
- وبینار جای کلاس های حضوری را خواهد گرفت و این مورد را می توان یکی از مهم ترین تغییرات در آینده آموزش دانست.
- وب سایت های آموزشی جایگزین کلاس های حضوری و مدرسه می شوند. هم اکنون نیز وب سایت هایی نظیر معلم شو توسط دو نفر از معلمین ماهر طراحی شده است. در این وب سایت تمامی روش های تدریس، طرح درس و … در اختیار آموزگاران قرار داده می شود. در وب سایت معلم شو به دانشجویان دانشگاه فرهنگیان نیز مشاوره تحصیلی داده می شود تا به اهداف خود برسند.
- در آینده ای نه چندان دور دانش آموزان و دانشجویان می توانند میزان علم و دانش معلمین و اساتید را قضاوت نمایند.
- در آینده سیستم آموزشی فضای مدرسه ها و کلاس درس بسیار کوچک می شود و چند نفر به صورت محدود در کلاس درس مشغول به تحصیل می شوند.
- نقش گوشی های هوشمند در آموزش آنلاین پر رنگ تر می گردد.
- نقش مکان و زمان در آینده آموزشی کشور و جهان کمرنگ تر می شود.
آیا هم اکنون نیز در سیستم آموزشی تغییراتی ایجاد شده است ؟
با شروع بیماری کرونا در سیستم آموزشی کشور و جهان نیز تغییرات قابل توجهی ایجاد شد. از سریع ترین تغییراتی که هم اکنون در سیستم آموزشی ایجاد شده است می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- جنبه های ذهنی :
امروزه ذهن بیشتر دانش آموزان، معلمین و والدین نسبت به آموزش و پرورش متحول شده است. تا قبل از کرونا گوشی های هوشمند خط قرمز سیستم آموزشی بودند ولی امروزه سیستم آموزشی و والدین در تلاش هستند تا هیچ دانش آموزی بدون گوشی نباشد.
- جنبه های اجتماعی و اقتصادی :
در طول دوران بیماری کرونا آموزش مطالب درسی به دانش آموزان و دانشجویان به صورت آموزش آنلاین بود. به همین دلیل هم اکنون نیز اغلب افراد تمایل دارند تا فرزندشان در محیط منزل مطالب درسی و … را بیاموزد. اگر آموزش به صورت آنلاین و در محیط منزل انجام شود دیگر نیازی به صرف هزینه های اضافه نیست و دانش آموزان با کمترین هزینه می توانند در کلاس درس به صورت مجازی شرکت کنند.
چه مواردی در آینده آموزشی تغییر خواهند کرد ؟
بدون شک آینده آموزش دستخوش تغییرات زیادی خواهد شد. تغییر در آموزش می تواند زندگی نسل آینده را نیز دچار تحولاتی کند. موارد زیر در آینده آموزشی تغییر خواهند کرد :
- زمان و مکان متنوع :
دانش آموزان فرصت زیادی را برای یادگیری دروس در زمان و مکان های مختلف خواهند داشت. بدون شک ابزارهای مخصوص آموزش آنلاین باعث ایجاد سهولت در فرصت یادگیری برای دانش آموزان و دانشجویان خواهد شد.
می توان گفت کلاس های سنتی که محدود به یک زمان و مکان هستند در آینده تبدیل به کلاس های آنلاین و جذاب می شوند. در کلاس های آنلاین دانش آموز امکان یادگیری در هر موقعیت مکانی را خواهد داشت.
- یادگیری به صورت شخصی :
هر دانش آموزی می تواند یادگیری خود را با توجه به شیوه یادگیری آنلاین مطابقت دهد. در یادگیری شخصی هر دانش آموزی فرصت یادگیری و تمرین بیشتری را خواهد داشت. می توان گفت این ویژگی باعث تقویت یادگیری دانش آموزان می گردد و اعتماد به نفس آن ها را افزایش می دهد.
- پروژه های محور :
با توجه به اینکه در دوره دبیرستان دانش آموزان باید با مهارت های همکاری، مدیریت سازمانی و مدیریت زمان آشنا شوند بنابراین آموزش به هر دانش آموزی در دوره دبیرستان باید با مبتنی بر پروژه باشد. در این روش یادگیری دانش آموزان یاد خواهند گرفت که در کوتاه ترین زمان ممکن مهارت های خود را در موقعیت های مختلف به درستی به کار ببرند.
- انتخاب به صورت آزادانه :
موضوعاتی که توسط معلم به دانش آموزان تدریس می شوند همگی دارای یک هدف مشترک هستند ولی نحوه یادگیری در هر دانش آموز متفاوت است. با توجه به اینکه در آینده آموزش یادگیری دانش آموزان به صورت شخصی می شود بنابراین آن ها می توانند فرآیند یادگیری شان را با توجه به روش ها و ابزارهایی که احساس می کنند برای آن ها ضروری است انتخاب نمایند.
در آینده آموزش هر دانش می تواند به کمک ابزارهای مختلف، تکنیک ها و برنامه های متفاوت بر اساس ترجیحات خود مطالب درسی را بیاموزد.
- تجربه میدانی :
در آینده آموزش برنامه های درسی که ارائه داده می شوند می توانند فضای بیشتری را برای دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان برای انجام کارآموزی و پروژه های مختلف ایجاد کنند. در این صورت دانش آموزان و دانشجویان می توانند مهارت های زیادی را در زمینه مشاغل خود بدست آورند.
- تفسیر کردن اطلاعات :
در آموزش سنتی ریاضیات جزو سه دانش اصلی به شمار می رود ولی در آینده آموزش قسمت دستی ریاضیات کاملا بی اهمیت می شود. به زودی در آینده آموزش کشور و جهان کامپیوترها تجزیه و تحلیل کردن مطالب را به دست خواهند گرفت. می توان گفت تفسیر داده ها به صورت انسانی مهم ترین بخش از برنامه های درسی آینده را تشکیل می دهد.
- افزایش مالیک دانش آموزان :
در آینده آموزش بدون تردید دانش آموزان و دانشجویان بیشتر از آموزش سنتی درگیر تشکیل برنامه درسی برای خود می شوند. شایان ذکر است که حفظ برنامه درسی مدرن زمانی مفید واقع می شود که دانش آموختگان نیز در تدوین آن مشارکت کنند.
- تغییر در امتحانات :
در آموزش سنتی اغلب دانش آموزان و دانشجویان فقط برای روز امتحان مطالب درسی خود را حفظ می کنند و بعد از اتمام امتحان نیز به زودی مطالبی که به خاطر سپرده اند را فراموش می کنند. در آینده آموزشی همانطور که ذکر شد یادگیری مبتنی بر پروژه است به همین دلیل دانش آموختگان با کار روی پروژه های درسی مطالب را به راحتی به خاطر می سپارند. کار روی یک پروژه درسی باعث می شود تا معلمین و اساتید بتوانند به راحتی میزان سطح یادگیری دانش آموز را بسنجند.
نقش معلمین و استاد در آینده آموزش چه خواهد شد ؟
این سوال ممکن است در ذهن بسیاری از معلمین و اساتید ایجاد شود. در پاسخ به این سوال مهم باید بگوییم در طی سال های اخیر دانش آموزان و دانشجویان استقلال زیادی را در روند یادگیری دروس داشته اند.
با توجه به اینکه در آینده آموزش کشور و جهان تغییرات زیادی ایجاد می شود به همین دلیل معلمین و اساتید نیز باید خود را با این تغییرات هماهنگ کنند. معلمان عزیز بهتر است به جمع آوری اطلاعات مختلف بپردازند تا بعد از ایجاد تغییرات در سیستم آموزشی دچار مشکل نشوند.
هم اکنون نیز سامانه هایی نظیر معلم هوشمند طراحی شده اند. این سامانه به صورتی طراحی شده است که می تواند مدارس و سیستم آموزشی را به سمت هوشمند سازی سوق دهد. این سامانه شامل سه بخش نرم افزاری مهم زیر است :
- اپلیکیشن مخصوص معلمان
- اپلیکیشن مخصوص والدین
- مدیریت سامانه به صورت تحت وب است
از مهم ترین مزایای این سامانه نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- بهبود در شیوه تدریس معلمان
- مدیریت بهتر کلاس
- ایجاد خلاقیت
- موفقیت تحصیلی دانش آموزان در پایه های مختلف
سخن آخر :
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید آینده آموزش کشور بدون تردید دچار تحولات زیادی می شود. به همین دلیل بهتر است معلمان و اساتید همواره به فکر ارتقای دانش و علم خود باشند.