آیا میدانید در ایران چند نوع مدرسه وجود دارد؟ مجموعه معلم شو با آگاهی از این موضوع به بررسی انواع مدرسه در ایران میپردازد. باور میکنید اگر به این نکته اشاره کنیم که حدود 40 مدرسه وجود دارد که شیوههای تدریس و نحوه عملکرد دانش آموزان در آنها متفاوت است؟ اگر این مطلب را میخوانید احتمالا بچه مدرسهای دارید و میخواهید یک مدرسه خوب برای فرزند دلبندتان پیدا کنید.
انواع مدرسه در ایران کدامند؟
در خصوص انواع مدرسه در ایران میتوان گفت، بیش از 80 درصد از مدارس کشور دولتی و غیرانتفاعی هستند و درصد باقیمانده به مدارس دیگر اختصاص دارد.
مدرسه دولتی
مدارس دولتی از انواع مدرسه در ایران میباشد که به عنوان شناخته شدهترین مرکز آموزشی موجود در ایران از گذشته تا به اکنون وظیفه خود را در قبال تدریس هر قشر از جامعه به عهده دارد. این مدارس در دو نوبت صبح و بعدازظهر اقدام به فعالیت میکنند. البته این رویه در قدیم بیشتر دیده میشد. در حال حاضر مدارس دولتی نیز میتوانند یک نوبته هم باشند.
معلمان موجود در مدرسه دولتی غالبا استخدامی از آموزش و پرورش هستند که در گزینش دانشگاه فرهنگیان قبول شده و بعد از تحصیل به استخدام درآمدهاند. این نوع معلمان دورههای ضمن خدمت را پشت سر گذاشتهاند. همه افراد با هر نوع وسع مالی قادر به ثبت نام در مدارس دولتی هستند. مشاوران موجود در مدرسه دولتی دارای مدرک کارشناسی میباشند. این افراد برای بررسی موضوعات روانشناختی دانش آموزان در مدرسه استخدام میشوند.
تمام معلمان طرح درس برابر دارند و وظیفه دارند تا آخرِ سال همه مباحث را تدریس نمایند. برخی از دانش آموزان به واسطه هوش و ذهن درس خوان میتوانند در مدارس دولتی موفق شوند اما گاهی اوقات برای اینکه یک دانش آموز سطح یادگیری همسان با دانش آموزان دیگر ندارد والدین او مجبور میشوند تا مدارس غیر انتفاعی را برای فرزند خود در نظر بگیرند.
با این حساب، اگر این دانش آموز که قدرت یادگیری پایینی دارد در مدرسه دولتی درس میخواند ممکن بود به عنوان دانش آموز ضعیف معرفی شود. در حالی که تنها با تغییر رویه تدریس، یادگیری او نیز، رو به بهبودی میرفت که به نظر میرسد در مدارس دولتی چنین امکانی وجود ندارد.
مدرسه غیرانتفاعی یکی از انواع مدرسه در ایران
مدرسههای غیر انتفاعی به عنوان محبوبترین انواع مدرسه در ایران هستند. این مدارس یا تدریسی همسان و برابر با مدارس دولتی دارند و یا اینکه برنامههای مجزا مانند تدریس دو زبان و یا مهارتهای مختلف دیگر را برای دانش آموزان تدارک میبینند. روش تدریس در اغلب مدرسههای غیرانتفاعی متفاوت است چرا که معلمان غالبا از طریق آموزش و پرورش استخدام نشدهاند.
در این نوع مدارس، معلمان با توجه به سابقه تدریس و تحصیلات مرتبط خود انتخاب میشوند. در مدارس غیر انتفاعی به دلیل محدود بودن هزینههای مدارس قرارداد نه ماهه با پرسنل آموزشی بسته میشود. همین موضوع سبب تغییر سالانه کارکنان آموزشی مدرسه خواهد شد.
اگر شاغل هستید، مدارس غیر انتفاعی گزینه مناسبی برای فرزندان شما خواهد بود چرا که ساعات درسی زیادی نسبت به مدارس دولتی دارند. مدرک معلمان در این مدارس بین کارشناسی و دکترا است. اگر هم موضوع چند زبانه بودن در این گونه مدارس مطرح باشد، مدرسهای حرفهای با سطح زبان و تحصیلات عالی استخدام میشوند. البته تمام این توضیحات نیز نمیتواند برای تمام مدرسههای غیر انتفاعی صدق کند.
والدین میتوانند با تحقیقات خود و به واسطه همنشینی با مدیران و پرسنل یک مجموعه غیر انتفاعی، مدرسه مورد نظر خود را پیدا نمایند. دلیل تاکید بر این موضوع این است که در برخی مدارس غیر انتفاعی به واسطه پرداخت پول اضافی نمرههای غیر واقعی به دانش آموز داده میشود که این کار مغایر با هدف آموزشی مطلوب است.
مدرسه نمونه دولتی
شرط پذیرش در مدارس نمونه دولتی که یکی از انواع مدرسه در ایران است، شرکت در آزمونهای ورودی هفتم و دهم میباشد. در این مدارس برای ثبت نام شرط معدل گذاشته میشود. در مدارس نمونه دولتی دقیقا مانند مدارس دولتی، معلمان رسمی آموزش و پرورش استخدام میشوند.
دانش آموزانی که در این مدارس تحصیل میکنند به سختی و با وجود هوش و آگاهی خود وارد این مدرسه شدهاند. ساعات یادگیری در این مدارس مانند مدارس غیر انتفاعی بیشتر است. برای اینکه بخواهید فرزند شما در مدرسه نمونه دولتی درس بخواند باید برنامه ریزی مطلوب و دقیقی انجام داده باشید.
مدرسه تیزهوشان از مهمترین انواع مدرسه در ایران
مدرسه تیزهوشان نیز یکی دیگر از انواع مدرسه در ایران است که سیستم آموزشی شبیه به مدرسه نمونه دولتی دارد. پایه هفتم و دهم حساسترین پایه برای ورود به این مدرسهها هستند. وجود سوالات هوش در زمینههای مختلف مانند کلامی، هیجانی، ادبی و استعداد تحلیلی در آزمونهای برگزار شده باعث تفکیک دانش آموزان باهوش شده و مسیر را برای ورود آنها به این نوع مدارس هموار میکند. ساعات درسی در این مدارس بیشتر بوده و از معلمان با تحصیلات عالی و با سواد دعوت به همکاری میشود.
دانش آموزان در این مدارس سطح حرفهای دارند و مانند یک دانشجو درس میخوانند. مدرسههایی چون فرزانگان، سمپاد، شایستگان در ردیف مدارس تیزهوشان قرار دارند که خیل عظیمی از دانش آموزان باهوش را در خود جای دادهاند. برای اینکه بتوانید دانش آموز خود را با موفقیت وارد این مدرس کنید بهتر است از آزمونها و معلمان خصوصی در این باره کمک بگیرید.
مدرسههای هیئت امنایی
یکی از انواع مدرسه در ایران، مدارس هیئت امنایی میباشند. نوع و نحوه تدریس در این مدارس هم مشابه با مدارس دولتی است. تنها تفاوتی که در این مدرسهها وجود دارد این است که مدیریت مالی و هزینهها از طریق اولیای دانش آموزان انجام میشود. در مدارس هیئت امنایی کارگاههای آموزشی و آزمایشگاههای خوب و مطلوب وجود دارند. برای این مدارس، سختگیری در خصوص معدل و آزمون ورودی برای ثبت نام وجود ندارد. غالبا این مدارس جزء مدارس خیرساز هستند.
علاوه بر ذکر انواع مدرسه در ایران که به آنها پرداختیم، مدارس دیگری هم وجود دارند که با توجه به زمان محدود مقاله نتوانستیم از آنها نام ببریم. به عنوان مثال، مدارس شبانه، مدارس تطبیقی، مدرسه برای اقلیتهای دینی و ایرانیان خارج از کشور، مدارس رشدی، مدارس قرآنی، مدارس شاهد، مدرسه حرفهای، مدرسه هوشمند و چند نوع مدرسه دیگر که با تحقیق در این باره میتوانید از آنها آگاهی پیدا کنید.
تمام سعی ما در این مقاله بر این موضوع بود که مدارسی را که به درد فرزندان شما میخورد را بازگو کرده و مشخصات و ویژگیهای آنها را بیان کنیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با مشاوران مجموعه معلم شو در ارتباط باشید.