معلم شو

روانشناسی‌ تربیتی، در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف

کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف

روانشناسی‌ تربیتی، در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف

برای خرید کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف کلیک کنید

مطالعه ی کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف برای هر معلم کارآمد و دانشجو معلمی لازم است. قبل از معرفی کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف لازم است گریزی بزنیم به تعریف روانشناسی تربیتی، تاریخچه ی آن و پیشینه ی آن در ایران. با معلم شو همراه باشید.

در این کتاب انواع آموزش های مورد نیاز معلمان و دانشجو معلمان در زمینه های اداره کلاس درس، نحوه ی نگارش طرح درس روزانه، اهمیت تکلیف شب، تفاوت های فردی دانش آموزان، اختلالات یادگیری و … آمده است.

معرفی روانشناسی تربیتی

 اغلب روانشناسان، روانشناسی را علمی که رفتار و فرایندهای ذهنی را به وسیله ی آن مطالعه می‌کنند، می‌دانند. روانشناسی تربیتی یکی ازشاخه‌هایی روانشناسی است که پیشرفت‌های درسی و نارسایی‌های تحصیلی را مورد مطالعه قرار می‌دهد. در واقع هدف آن کمک به پرورش دهندگان در برخورد با مسائل پرورشی است. هدف پرورش، رشد همه جانبه ی جسم، روان، اخلاق و شخصیت فرد است.

در واقع روانشناسی تربیتی که نسبتاً مدرن است، درک درست از روند رشد شناختی، عاطفی و روانی دانش‌آموزان را شامل می‌شود. گرچه موارد دیگری مانند خلاقیت، انگیزه و تفاوت های فردی بین دانش‌آموز و معلم این روند را تحت تأثیر قرار می‌دهد. کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف یکی از بهترین منابع موجود، در این زمینه است.

اهداف مورد مطالعه ی روانشناسی تربیتی

در این بخش به بررسی اهداف مورد مطالعه ی روانشناسی تربیتی می‌پردازیم تا درک درستی از محتوای کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف پیدا کنیم.

مورد اول تأثیر تفاوت های فردی بر روی آموزش است. در حال حاضر شاخه‌های تحصیلی متفاوتی وجود دارد که گاهی مکمل یکدیگر هستند. برخی از این شاخه‌ها تمرکزشان بر روی هوش است و برخی دیگر شخصیت فرد یا میزان انگیزه ی او را هدف قرار داده است. به طوری که دقیقاً مشخص نمی‌شود مهم‌ترین عوامل یادگیری کدام‌اند. نکته‌ای که قابل چشم پوشی نیست تأثیر تفاوت های فردی در امر یادگیری است. به طوری که امروزه شیوه‌های آموزشی متفاوت، مخصوص هر دانش‌آموز، با تیپ شخصیتی متفاوت مورد توجه قرار گرفته است. این نکته به خوبی در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف بیان شده است.

مورد مهم دیگری که دکتر سیف در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف به آن پرداخته است، نقش معلم است. در مبحث نقش معلم دو مسئله مطرح می‌شود. دیدگاه سنتی که تنها معلم را به عنوان انتقال دهنده ی دانش معرفی می‌کند. در این دیدگاه دانش‌آموزان با تکرار، مطلب را درونی می‌کنند. دیدگاه دیگر، دیدگاه سازنده ی امروزی که می‌گوید معلم باید نقش راهنما را داشته باشد. به این صورت که خود دانش‌آموز را وارد عرصه عمل و آزمایش کند. تا پاسخ‌های خود را بیابد. نکته‌ای که در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف نیز به آن اشاره شده است.

گرایش های روانشناسی تربیتی

از جمله گرایش های مهم روانشناسی تربیتی می‌توان به تعلیم و تربیت و مشاوره اشاره کرد. در زندگی مدرن امروزی هر روز شاهد مشکلات مختلفی هستیم که در امر یادگیری در کلاس‌های درس برای دانش‌آموزان به وجود می‌آید. کسانی که علاقه‌مند به تحقیق و اجرای تکنیک‌هایی برای حل این مشکلات هستند. می‌توانند در گرایش تعلیم و تربیت به عنوان معلم مشغول به فعالیت شوند. مسلماً کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف کمک فراوانی به این افراد می‌کند.

گرایش مشاوره، برای دخالت غیر مستقیم برای حل مشکلات جدی و اختلالات یادگیری دانش‌آموزان است. در هر صورت کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف برای افرادی که در هر دو گرایش مشغول به فعالیت هستند مفید خواهد بود.

نظریه های مهم در روانشناسی پرورشی

از جمله نظریه های مهم روانشناسی تربیتی که در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف نیز به آن پرداخته شده است. می‌توان به نظریه ی رفتاری، شناختی و چشم انداز توسعه اشاره کرد. طرفداران نظریه ی رفتاری به شرطی سازی معتقد هستند. آن‌ها انگیزه، خلاقیت و سطح هوش دانش‌آموز را در نظر نمی‌گیرند. بلکه عواملی مانند تشویق، تنبیه را در یادگیری مؤثر می‌دانند. نظریه ی شناختی عواملی همچون شخصیت، انگیزه، خلاقیت و باورها و عواطف را مورد بررسی قرار می‌دهد؛ بنابراین جنبة خصوصی تر دانش‌آموزان را در یادگیری مؤثر می‌داند. در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف به هر دوی این نظریه‌ها پرداخته شده است.

بیشتر بدانید :   آشنایی با کتاب روانشناسی عمومی حمزه گنجی

کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف نظریه ی چشم انداز توسعه را نیز مورد بررسی قرار می‌دهد. این نظریه بیان می‌کند که ذهن کودکان با توجه به فرایند بلوغ رشد می‌کند؛ بنابراین در هر مرحله، دانش به خصوصی که فرامی‌گیرند را در یادگیری مؤثر می‌داند. مهم نیست شما طرفدار کدام نظریه هستید، مطالعه ی کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف بهترین منبع برای شماست.

پیشینه ی روانشناسی تربیتی

قبل از مطالعه ی کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف بهتر است مروری به پیشینه ی این علم داشته باشیم. شروع روانشناسی تربیتی از سال 1880 تا 1900 است. طی این سال‌ها مطالعات متعددی در مورد انسان و خصوصیات و قدرت ذهنی او انجام گرفت. در اینجا سه تن از افرادی که بیشترین نقش را در توسعة آن داشتند معرفی می‌کنیم.

  • ویلیام جیمز: جیمز بعد از تدوین اولین درس‌نامه ی خود به نام ” اصول روانشناسی” ، سخنرانی‌هایی با موضوع گفتگو با معلمان انجام داد. او معتقد بود روانشناسی آزمایشگاهی، مناسب آموزش دانش‌آموزان نیست. او معتقد بود برای رشد ذهن کودک، معلم باید درس را از نقطه‌ای فراتر از درک کودک آغاز کند.
  • جان دیویی: در سال 1894 او اولین آزمایشگاه روانشناسی تربیتی را در دانشگاه شیکاگو در آمریکا تأسیس کرد. بر خلاف روش‌های سنتی که کودک باید پشت میز بنشیند و طوطی‌وار مطالب را تکرار کند. او بر این باور بود کودک باید خود یاد بگیرد چگونه فکر و عمل کند. او آموزش کودکان را فراتر از محیط مدرسه می‌دانست.
  • ادوارد ثرندایک: ثرندایک یکی از مهم‌ترین وظایف مدرسه را پرورش دادن مهارت استدلال کردن در کودکان می‌دانست. او این باور را تقویت کرد که روانشناسی تربیتی باید اساس علمی داشته باشد و سنجش و اندازه گیری در آن باید مهم باشد.

کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف یکی از منابع مهم در این زمینه در دانشگاه‌های ایران است. تدریس روانشناسی تربیتی سابقه زیادی در دانشگاه‌های ایران دارد. اولین تألیف کتاب دانشگاهی در این زمینه در سال 1317 بود. با گذشت زمان کتاب‌های با ارزشی در این زمینه تألیف شد که کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف یکی از بهترین‌ها است.

دکتر سیف کیست؟

دکتر سیف در تاریخ 26 آبان سال 1320 در شهر نهاوند به دنیا آمد. ایشان پس از به پایان رساندن تحصیلات خود در دوران ابتدایی و متوسطه در شهر نهاوند در سال 1341 دیپلم خود را در رشته ی ریاضی گرفت. دکتر علی اکبر سیف در سال 1343 به عنوان معلم در روستاهای نهاوند شروع به خدمت کرد. در سال 1347 با رتبه ی یک در رشته ی روانشناسی فارغ‌التحصیل شد. در سال 48 بورس تحصیلی آمریکا را گرفت و برای تحصیل عازم این کشور شد.

کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف یکی از بهترین کتاب‌ها در این حوزه است. ایشان کتاب‌های ارزشمند دیگری نیز تألیف کردند. دکتر سیف فوق‌لیسانس و دکترا را در رشته ی روانشناسی از دانشگاه ایلی نویز آمریکا گرفت. بعد از بازگشت به وطن عضو علمی دانشگاه‌های ابوریحان بیرونی و علامه طباطبایی شد.

دکتر سیف در عرصه ی روانشناسی تربیتی شخصیتی بسیار ارزشمند، اندیشمند و تأثیر گذار هستند. ایشان مؤلف کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف هستند. علاوه بر تألیف در زمینه ی ترجمه نیز آثار ارزشمندی را به جای گذاشته‌اند. کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف معروف‌ترین کتاب تألیف شده توسط ایشان است.

ویژگی های کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف

کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف در دانشگاه‌های معتبر طرفداران زیادی دارد. این کتاب با قلمی رسا و نگارشی خوب تألیف شده است. از چاپ مطلوبی برخوردار است و بارها تجدید چاپ شده است. متن موجود در این کتاب واژه نامه دارد و مؤلف واژه‌های کلیدی را با ترجمه ی لاتین آن تشریح کرده است. مؤلف در هر بار تجدید چاپ تغییراتی در آن به وجود آورده است.

بیشتر بدانید :   مهم ترین کتاب های مفید برای معلمان، که باید بخوانند!

نگارش کتاب با استفاده از منابع خارجی و یادداشت‌های دکتر سیف صورت گرفته است. موضوع اصلی کتاب در مورد رفتارگرایی و اهداف آن در تعلیم و تربیت است. کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف را می‌توان به عنوان منابع نظریه ی یادگیری ارائه داد. این کتاب ارزشمند در اول هر فصل اهداف آموزشی را بیان کرده است که باعث می‌شود خواننده بداند در چه زمینه‌هایی قرار است صحبت شود. در پایان هر فصل نیز پرسش‌هایی به عنوان تمرین و آزمون مطرح شده است. تمامی این نکات ویژگی‌های مثبت کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف را صد چندان می‌کند.

کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف از معدود کتاب‌های نسبتاً جامع در زمینه روانشناسی تربیتی است که جایگاه ویژه‌ای در این زمینه به دست آورده است. ویژگی‌های منحصر به فردی مانند به روز کردن منابع، ذکر منابع در متن، توجه عالی به هدف تعلیم و تربیت از دیدگاه دینی و ویرایش ماهرانه و قلم رسا این کتاب را تبدیل به یکی از بهترین‌ها کرده است.

برای خرید کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف کلیک کنید

خلاصه ی کتاب

کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف روانشناسی آموزشی را به طور کامل شرح داده است. نویسنده سعی کرده است تا خواننده را با نظریه‌ها، قوانین موجود در اصول روانشناسی آموزشی، انگیزشی و یادگیری آشنا کند. کسب مهارت و دانش مورد نیاز در مورد اصول و مبانی روانشناسی پرورشی را به خوبی بیان کرده است.

در این کتاب نحوه ی به دست آوردن توانایی، در استفاده از نظرات و قواعد و قوانین آموزشی به خوبی ذکر شده است. کل کتاب 720 صفحه است که در فصل‌های مختلف آن درباره ی روانشناسی تربیتی، اهداف، آمادگی یادگیرندگان، یادگیری و آموزش و… صحبت شده است. این کتاب جامع برای دانشجویان، متقاضیان کنکور در مقطع ارشد و آزمون دکترای روانشناسی تربیتی بسیار مناسب است.

در کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف جنبه‌های مختلف روانشناسی تربیتی و پرورشی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف روانشناسی پرورشی که محور اساسی کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف است. کمک به پرورش دهندگان در امور و مشکلات حوزه‌های پرورشی است. زیرا زیربنای این روانشناسی کمک به کسانی است که مسئولیت پرورش را به عهده دارند.

در انتها برخی از سرفصل‌های مهم کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف را برای علاقه‌مندان و مخاطبین عزیز این کتاب برمی‌شماریم. تعریف روانشناسی پرورشی، پژوهش در روانشناسی پرورشی، مراحل و هدف‌های آموزش، طبقه بندی هدف‌های آموزشی و ویژگی‌های ورودی یادگیرندگان که عناوین فصل‌های اول تا پنجم کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف است.

سایر فصل‌های این کتاب ارزشمند شامل نظریه های رشد شناختی، نظریه های رفتاری یادگیری، نظریه های شناختی یادگیری، نظریه ی چند پردازی یادگیری، نظریه ی سازندگی یادگیری و انگیزش و یادگیری را شامل می‌شود. در ادامه به مباحث روش‌های غیرمستقیم آموزش، آموزش برای یادگیری در حد تسلط و…می‌پردازد.

جمع بندی

در نگاهی کلی به فصل‌ها و عناوین کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف خواننده در می‌یابد با منبعی جامع از مباحث روانشناسی پرورشی و تربیتی روبه‌رو شده است. این کتاب نکات مهم و کاربردی در حوزه روانشناسی پرورشی را در اختیار خواننده قرار می‌دهد. بدون شک شما هم بعد از مطالعه ی این کتاب به ارزنده بودن آن اعتراف خواهید کرد. پس اگر در این حوزه تحصیل می‌کنید یا به عنوان پرورش دهنده فعالیت می‌کنید. همین الان نسبت به تهیه ی آن اقدام نمایید.

کتاب روانشناسی پرورشی دکتر سیف، روانشناسی یادگیری و آموزش را توضیح می دهد. نویسنده در این کتاب نظریه ها و قوانین روانشناسی یادگیری و انگیزشی را به خوانندگان معرفی می کند و در مورد اصول و مبانی روانشناسی تربیتی دانش و مهارت لازم را به مخاطبان می دهد. علاوه بر این، این کتاب چگونگی کسب توانایی به کارگیری نظریه ها و قوانین یادگیری و انگیزش در طراحی فعالیت های آموزشی و … را شرح می دهد.

به مقاله ای که خواندید علاقه داشتید ؟ با دیگران به اشتراک بگذارید

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *