مقدمه
اکثر دانش آموزان امروزی برخلاف گذشته به درس خواندن تمایل زیادی دارند و به رقابت با یکدیگر می پردازند. آن ها سعی می کنند که از زمان خود بیشترین بهره را برده تا بتوانند پله های ترقی را به سرعت طی کنند. در واقع می توان گفت که دانش آموز موفق کسی است که از فرصت های کوچک و کم ارزشی که برایش اتفاق می افتد، بهترین استفاده را میکند. او می داند که نباید زمان و فرصت های خود را در جهت انجام امور غیردرسی از دست دهد.
این دانش آموز حتی در زمان تماشای تلویزیون یا مطالعه کتاب و گذراندن اوقات فراغت خود از مطالب آموزنده و علمی در جهت رشد و ارتقای اندوختههای علمی و فنی خویش استفاده میکند. با معلم شو همراه باشید تا شما را با ویژگی های یک دانش آموز موفق آشنا کنیم.
ویژگی های یک دانش آموز موفق
شاید شما هم بارها به این رفتار معلم ها برخورد کرده و دیده اید که با برخی از دانش آموزان رفتار ویژه ای دارند و به آن ها بسیار توجه می کنند. باید گفت که همه دانش آموزان مثل هم نیستند و برخی از آن ها با داشتن ویژگی هایی نسبت به سایر دانش آموزان و در نزد معلمان ایده آل به نظر می رسند. البته نظر معلمان این است که بین دانش آموزان فرق نمی گذارند و علاقه شخصی به دانش آموز خاصی ندارند.
این نظر معلمان حقیقت دارد زیرا برخی از دانش آموزان به دلیل فعالیت زیاد در کلاس و دانش منحصربهفردشان، نظر معلمان را به صورت ناخودآگاه به خود جلب می کنند. البته باید توجه کنید که دانش آموزان موفق در همه جای دنیا از ویژگی های مشترکی برخوردار هستند که این ویژگی ها تصادفی و یا شانسی نیست.
در این قسمت از معلم شو، شما را با چند مورد از ویژگی های یک دانش آموز موفق آشنا میکنیم تا بتوانید فرزند خود را به یک دانش آموز موفق تبدیل کنید.
- داشتن انگیزه
یکی از مهمترین و اصلی ترین ویژگی های یک دانش آموز موفق و پرتلاش، داشتن انگیزه است. وجود انگیزه باعث می شود تا دانش آموز بتواند به صورت جدی درس بخواند و به هدف های خود برسد. بهترین دانش آموزان کسانی هستند که انگیزه موفقیت دارند و این انگیزه باعث می شود در هر زمانی که خسته شدند، نیروی تازه ای گرفته و پرانرژی به مسیر خود ادامه دهند. در واقع داشتن انگیزش درونی، اولین عامل رسیدن به موفقیت برای یک دانش آموز موفق خواهد بود.
- سخت کوش بودن
بهترین دانش آموزان لزوماً نباید از هوش بالایی برخوردار باشند. دانش آموزان زیادی هستند که از هوش طبیعی برخوردارند اما به دلیل تلاش زیاد و سخت کوشی فراوان می توانند به یک دانش آموز موفق تبدیل شوند. سخت کوش بودن دانش آموز به این معنی است که برای درس خواندن برنامه منظمی داشته و طبق آن پیش می رود. این دانش آموز برای انجام تکلیف شب و وظایفی که به او سپرده شده تمام تلاش خود را می کند و هر زمان که نیاز باشد از دیگران سوال می پرسد تا بتواند در امتحانات خود موفق شده و بهترین نمره را کسب کند.
- پرسیدن سوال
بیشتر معلمان در هنگام تدریس از دانش آموزان می خواهند که اگر مطلبی را متوجه نشدند، از آنها سوال بپرسند. در واقع معلمان از این روش متوجه می شوند که دانش آموزان درس را فهمیده اند یا خیر. دانش آموز موفق کسی است که از پرسیدن سوال ترسی نداشته و هرگاه که نیاز باشد سوال خود را مطرح می کند تا در آینده به مشکل برنخورد.
- داشتن برنامه برای درس خواندن
یکی دیگر از ویژگی های یک دانش آموز موفق، داشتن برنامه برای درس خواندن است. برنامه ریزی موفق و صحیح می تواند ضامن موفقیت فرد باشد. بدون برنامه ریزی نمی توان موفق بود پس باید به طور آهسته و با برنامه به سوی هدف حرکت کرد. دانش آموزان با داشتن برنامه ریزی دقیق و اصطلاحاً استپ پلن، می دانند که گام بعدی چه خواهد بود و چه زمانی باید آن را انجام دهند. بدین ترتیب می توانند قدم به قدم مسیر موفقیت را طی کرده و به هدف خود برسند.
- داشتن هدف مشخص
داشتن هدف مشخص و تلاش برای رسیدن به آن، یکی دیگر از ویژگی های یک دانش آموز موفق است. برای داشتن یک برنامه برای درس خواندن، لازم است که دانش آموزان هدف مشخصی را دنبال کنند و به اصطلاح از این شاخه به آن شاخه نپرند. در این صورت فرد می داند که از چه ابزار و امکاناتی برای رسیدن به هدف خود استفاده کند و دچار گیجی و سردرگمی نشود.
- مشارکت
از دیگر ویژگی های دانش آموز موفق، مشارکت در فعالیت های فوق برنامه مدرسه است. شرکت در کلاس های فوق برنامه می تواند باعث تقویت اعتماد به نفس دانش آموز شده و موفقیت تحصیلی او را تضمین کند. فعالیت های فوق برنامه فرصت یادگیری مجدد و همچنین مطالب اضافه بر کلاس درس معمولی را برای دانش آموز فراهم می کند که شرکت در آن ها دانش آموز را به هدف خود نزدیکتر خواهد کرد.
- شناخت استعداد و توانایی خود
یک دانش آموز موفق از استعداد و تواناییهای خود اطلاع داشته و از آن ها در جهت رسیدن به اهداف و آرزوهای خود استفاده می کند. همه آدم ها دارای استعداد و قابلیت های خاصی هستند که ممکن است در طول زندگی هیچ گاه به آن پی نبرند و یک فرد عادی باقی بمانند. اما دانش آموزان باهوش و موفق با پی بردن به این استعدادها و تقویت آن ها، خود را به فردی نابغه تبدیل می کنند و از فرصت های پیشروی خود به خوبی استفاده می کنند.
- داشتن تمرکز
یکی دیگر از ویژگی هایی که باعث تفاوت یک دانش آموز موفق با سایر دانش آموزان می شود، داشتن تمرکز است. یک دانش آموز موفق به آسانی می تواند در برابر حواس پرتی، تمرکز خود را حفظ کند و به افراد و موقعیت های مختلف اجازه این کار را نمی دهد. تحصیل و رسیدن به اهداف مشخص شده برای این دانش آموزان در هر کاری اولویت دارد و همین امر موجب موفق شدن این افراد خواهد شد.
برنامه ریزی چیست؟
یکی از راه های موفق شدن و رسیدن به هدف برای یک دانش آموز موفق برنامه ریزی است. در واقع می توان گفت که برنامه ریزی فرایندی برای رسیدن به هدف های مشخص است که می تواند به صورت بلند مدت، کوتاه مدت و میان مدت چیده شود. دانش آموز موفق با استفاده از یک برنامه برای درس خواندن می تواند ابتدا به انجام تکلیف شب خود بپردازد و سپس با مطالعه مطالب آموزشی و علمی، سطح دانش خود را ارتقا دهد.
در برنامه ریزی برای رسیدن به موفقیت نکاتی وجود دارد که با رعایت آن ها می توانید یک برنامه مناسب برای درس خواندن و رسیدن به موفقیت تهیه کنید. این نکات شامل موارد زیر است:
- برنامه ریزی باید فردی باشد. یعنی خصوصیات و روحیات شما با سایر افراد کلاس متفاوت است. پس سعی کنید یک برنامه فردی برای خود تهیه کنید.
- برنامه باید متناسب با نیاز و فعالیت های روزانه هر فرد تهیه شود تا بتواند آن را به خوبی انجام دهد.
- برنامه باید جامع و کامل باشد. یعنی علاوه بر درس و انجام تکلیف شب و مطالعه، سایر فعالیت های دانش آموز مثل تفریح و ورزش را در خود داشته باشد.
- در تهیه برنامه باید به نکات ریز توجه شود. یعنی چه مبحثی باید مطالعه شود و یا چه تعداد تمرین برای آن مبحث انجام شود.
- تهیه برنامه برای درس خواندن باید قابل اجرا باشد. یعنی برنامه تهیه شده نباید شلوغ باشد و دانش آموز را سردرگم کند.
- برنامه باید انعطافپذیر و قابل تغییر باشد. در برنامه باید سعی شود که در هفته 2 یا 3 ساعت خالی باشد تا در صورت نرسیدن به برنامه، در زمان خالی شده بتواند جبران شود.
کلام آخر
در مدارس برخی از دانش آموزان از نظر معلمان بسیار مطلوب هستند و می توانند با فعالیت های خودسر کلاس درس نظر معلمان را جلب کنند. این دانش آموزان علاوه بر هوش خود دارای ویژگی هایی هستند که در این مقاله سعی کردیم نمونه هایی از ویژگی های یک دانش آموز موفق را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم. امیدواریم که این مطالب از سایت معلم شو برای شما مفید باشد و بتوانید با مطالعه آن انگیزه ای دوباره برای درس خواندن و رسیدن به اهداف خود پیدا کنید.