بهترین دانشگاههای کشور بر چه اساسی رتبه بندی میشوند؟ طبق پارامترهای ارائه شده در نشریات مختلف میتوان به این موضوع پی برد که دانشگاهها از نظر رتبه در چه جایگاهی قرار دارند. مجموعه معلم شو این بار با موضوعی متفاوت به میان شما آمده است تا اطلاعات و آگاهی مضاعفی در خصوص رتبه بندی دانشگاهها ارائه دهد.
فاکتورهای موثر در انتخاب بهترین دانشگاههای کشور
به نظر میرسد؛ مهمترین و اصلیترین موضوعی که به منظور افزایش رتبه یک دانشگاه موثر است و آن را در رده بهترین دانشگاههای کشور قرار میدهد، اعتبار دانشگاه از لحاظ علمی و مدرسان برتر آن در سطح ایران و شاید جهان باشد. در مراحل بعدی، شهرت دانشگاه، میزان مقالات عالی و مطلوب ارائه شده، اعضای هیئت علمی دانشگاه که سواد بالایی داشته باشند، حضور دانشجویانِ دارای تحصیلات تکمیلی، وجود دانشجویان بین المللی، متراژ و ابعاد دانشگاه، میزان مناسب اعضای هیئت علمی نسبت به دانشجویان و … مواردی هستند که رتبه یک دانشگاه را صعودی یا نزولی میکنند.
بهترین دانشگاههای کشور کدامند؟
در مبحث زیر به توضیحات کلی در مورد بهترین دانشگاههای کشور میپردازیم.
دانشگاه تهران یکی از بهترین دانشگاههای کشور
به نظر میرسد، دانشگاه تهران به عنوان یکی از بهترین دانشگاههای کشور شناخته شود چرا که نام و آوازه آن فراتر از ایران بوده و به کشورهای دیگر نیز، رسیده است. این موضوع را میتوان از انتخاب کشورهای دیگر برای بورسیه تحصیلی دانشجویانشان فهمید. محمود حسابی موسس این دانشگاه پُرآوازه است. رتبه اختصاص یافته برای دانشگاه تهران از سوی وزارت علوم ایران یک(1) بوده و از طرف نشریههای معتبر جهانی در رتبههای 200 تا 500 قرار دارد. به نظر میرسد این عدد با توجه به وجود خیل عظیمی از دانشگاههای معتبر در سطح دنیا، عدد مطلوب و قابل توجهی باشد. سطح بالای علمی مدرسان و اساتید در دانشگاه تهران و خروجی باسواد و با کیفیت این دانشگاه گواه بر موضوع رتبه بندی عالی میباشد. علاوه بر این، کیفیت مقالات ارائه شده توسط دانشجویان در سطح داخلی و خارجی حرفی برای گفتن دارد.
دانشکده و پردیسهای موجود در این دانشگاه حدود 35 عدد در تهران است. البته وجود پژوهشکدههای علمی معتبر نیز، در این دانشکده قابل توجه است. دانشگاه مادر و نماد آموزش عالی، الحق که برازنده دانشگاه تهران است. افراد مشهور و برجسته زیادی از این دانشگاه فارغ التحصیل شدهاند. علی اکبر دهخدا، دکتر قریب، دکتر محمد معین، شهید مطهری، دکتر چمران و خیل عظیمی از افراد محبوب و مشهور در جامعه فارغ التحصیل از دانشگاه تهران میباشند. دانشکدههای موجود در این دانشگاه شامل، دانشکده دامپزشکی، زبان های خارجی، مدیریت، علوم سیاسی، علوم انسانی، محیط زیست، روانشناسی، علوم اجتماعی و معارف اسلامی میباشند. رشتههایی که در این دانشگاه تدریس میشوند شامل، پزشکی، دندانپزشکی، مهندسی مکانیک، عمران، سینما، کارگردانی، زمین شناسی، ریاضیات و … هستند.
دانشگاه صنعتی شریف
جذب نیروهای متخصص در دانشگاه صنعتی شریف باعث شده است تا این دانشگاه به عنوان یکی از بهترین دانشگاههای کشور شناخته شود. بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که دانشجویان این دانشگاه به عنوان متخصصترین مهندسان آینده فارغ التحصیل خواهند شد. علاوه بر این، دانشجویانی که تحصیل خود را در این دانشگاه به اتمام رساندهاند میتوانند در دانشگاههای برتر دنیا حرفی برای گفتن داشته باشند. دلیل باکیفیت بودن دانشگاه صنعتی شریف به خاطر الگوبرداری از ساختار دانشگاه MIT آمریکا میباشد. دانشکدههای مهندسی شیمی و نفت، مهندسی برق، مکانیک، فیزیک، ریاضی، علم مواد، مهندسی صنایع، هوافضا، عمران، اقتصاد و کامپیوتر در این دانشگاه وجود دارند. موفقیت دانشجویان در رتبه اول کشوری به طور پیاپی در حوزه ریاضی، افتخارآفرینی در دوره مسابقات ACM ، و دهها مقام کشوری باعث شده است تا این دانشگاه در رده برجستهترین دانشگاهها باشد.
دانشگاه امیرکبیر از بهترین دانشگاههای کشور
یکی از بهترین دانشگاههای کشور در زمینه فنی و مهندسی، دانشگاه امیرکبیر است. حدود 15 دانشکده در این دانشگاه باعث شده تا افراد در رشتههای مهندسی صنایع، مهندسی پزشکی، مهندسی برق، هوافضا، مکانیک، صنایع، کامپیوتر، شیمی، مواد و متالوژی، معدن، نساجی، محیط زیست، نفت و … تحصیل نمایند. از افتخارات دانشگاه امیر کبیر میتوان به دریافت رتبه نخست در دستاوردهای تحقیقاتی اشاره کرد. علاوه بر این، دریافت 20 جایزه در انواع جشنوارههای خوارزمی و کسب لوح افتخار در خصوص فعالیتهای بیشمار در حوزه پذیرش دانشجو در مقطع ارشد، در نهایت برگزاری حدود 20 کنفرانس ملی و بین المللی از موفقیتهای قابل توجه این دانشگاه است.
دانشگاه علم و صنعت
از این دانشگاه به عنوان قدیمیترین دانشگاه در کشور یاد میشود. رتبه بندی نشریه تایمز در سال 2016 این دانشگاه را به عنوان یکی از بهترین دانشگاههای کشور معرفی کرد. به طوری که رتبه این دانشگاه در آن زمان بیشتر از دانشگاه صنعتی شریف و تهران تخمین زده شد. دانشکدههای مختلف در دانشگاه علم و صنعت شامل، دانشکده برق، شیمی، خودرو، کامپیوتر، راه آهن، مکانیک، صنایع، ریاضی، متالوژی، معماری و … است. از افتخارات قابل توجه دانشگاه علم و صنعت میتوان به دریافت رتبه نخست در حوزه صنعت بین دانشگاههای تخصصی، انتشار مجلههای بین المللی و تخصصی در کشور و دارنده گنجینه تحقیقات مهم و کاربردی در میان دانشگاه مختلف دیگر اشاره کرد. همایون خرم، تهمینه میلانی، حسین اسلامی و تعدادی دیگر از افراد برجسته کشوری از این دانشگاه فارغ التحصیل شدهاند.
دانشگاه شهید بهشتی یکی از بهترین دانشگاههای کشور
دانشگاه شهید بهشتی نیز در ردیف بهترین دانشگاههای کشور جای دارد. دانشکدههای موجود در این دانشگاه، دانشکده مهندسی کامپیوتر، دانشکده حقوق، فیزیک، ادبیات، مدیریت و حسابداری، عمران، برق، روانشناسی، مهندسی هستهای، معماری و شهرسازی و … هستند. طی آخرین رنک و رتبه بندی که توسط QS در سال 2017 انجام شده، این دانشگاه به عنوان 5 دانشگاه برتر در ایران شناخته میشود. دریافت رتبه 701 از 916 دانشگاه برتر آن را به عنوان بهترین دانشگاه کشور معرفی کرده است.
درست است که دانشگاههای معرفی شده در این لیست، به عنوان بهترین دانشگاههای کشور شناخته میشوند اما دانشگاههای دیگری هم هستند که از آنها نیز به نوبه خود به عنوان “بهترین” یاد میشود. دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه تبریز، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه خواجه نصیر طوسی نیز در ردیفهای دیگر بعد از این دانشگاههای ذکر شده قرار دارند.
احتمالا با خود فکر کنید که فقط دانشگاههای دولتی استحقاق “بهترین” شدن را دارند اما بهتر است بدانید که برخی دانشگاههای آزاد مانند دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب و مرکز و دانشگاههای آزاد موجود در شهرهای شیراز، اصفهان، تبریز، مشهد، قزوین و کرج نیز به عنوان بهترین دانشگاههای کشور مطرح میشوند. علاوه بر این، دانشگاه غیرانتفاعی صدرا، علم و فرهنگ، امام رضا مشهد، علوم و فنون مازندران، آپادانا شیراز، شیخ بهایی اصفهان، علم و هنر یزد و .. نیز جزء دانشگاههای برتر کشور هستند. این دانشگاهها حدود 50 هزار مقاله کنفرانسی و دو هزار مقاله در خارج از کشور ارائه دادهاند.